TAXA AUTO: Misteriosul timbru de mediu ar putea determina milioane de romani să-şi radieze maşinile

TAXA AUTO: Misteriosul timbru de mediu ar putea determina milioane de romani să-şi radieze maşinile

Expertii estimau ca taxa auto va fi inlocuita de un impozit auto, platit in functie de gradul de poluare, capacitatea cilindrica si vechimea masinii.

Vineri, in sedinta de guvern, premierul a vorbit de transformarea taxei auto intr-un timbru de mediu, fara a prezenta prea multe detalii. Ponta a prezentat doar principiul dupa care va functiona acesta – proprietarii de vehicule vechi si poluante vor plati mai mult, iar detinatorii de vehicule noi vor plati mai putin sau chiar deloc in cazul masinilor hibride electrice, scrie dailybusiness.ro.

Ce ar trebui sa intelegem din planul autoritatilor? Expertii vad semnele clare ale introducerii impozitului auto. “Ponta a evitat detaliile deoarece pentru a introduce noul impozit, trebuie modificat Codul Fiscal. Orice alta forma de taxare este exclusa”, afirma expertul auto Razvan Marinescu.

Cum va fi calculata noua taxa

De altfel, premierul a spus ca plata pentru acest timbru de mediu va fi determinata in functie de emisia de noxe si capacitatea cilindrica a vehiculului. “Impozitul se va calcula, cel mai probabil, dupa o grila ce va include vechimea masinii, norma de poluare si capacitatea cilindrica. Pornind de la un impozit minim de 56 de lei, platit acum pentru un autoturism Dacia din 2000, se poate ajunge usor la sume de ordinul sutelor de lei, daca se va lua in calcul vechimea si norma de poluare”, a explicat anterior, expertul Razvan Marinescu.

Practic aceasta noua taxa inseamna un nou impozit auto anualpe care-l vor plati toti proprietarii de automobile, camioane, tractoare sau alte vehicule cu motor pe carburanti fosili (benzina, motorina, GPL) a carei valoare va fi in functie de vechime si poluare. “N-au anuntat mai multe detalii pentru ca, probabil, nu au inca normele de aplicare, insa ideea pare a fi foarte clara”, spune si Vlad Hagiu, consultant in transporturi.

Ion Lixandru, vicepresedintele Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania, crede ca introducerea impozitului se va face foarte repede. “Guvernul vrea sa taxeze soferii pentru ca are nevoie ca de aer de bani pentru a acoperi deficitul bugetar. Ma astept sa vedem chiar si o taxa de autostrada din acest an”, spune Lixandru. De cand va fi aplicat timbrul de mediu? Potrivit lui Marinescu, daca va lua intradevar forma unui impozit aplicat pentru toti cei care detin automobile, acesta va fi aplicat la 6 luni distanta de la adoptare, pentru ca asa cere Codul Fiscal. Ramane de vazut daca autoritatile vor respecta legea. In cazul majorarii TVA de la 19 la 24%, Guvernul Boc a trecut peste lege si a aplicat-o peste noapte, in ciuda protestelor mediului de afaceri.

Stiri care s-au cautat:

 • calculator timbru verde
 • taxa timbru verde
 • taxa timbru verde 2013
 • timbru verde 2013
 • cum se calculeaza timbrul verde
 • calculator timbru verde auto 2013
 • timbru verde auto
 • ordonanta timbru verde
 • taxa de timbru verde 2013
 • taxa de timbru verde
 • taxa verde 2013 calculator
 • timbru verde
 • legea 2014 timbru verde auto
Cauta stiri cu: , , , , , , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Devino fanul nostru pe facebook !

Loading